My status
Magyar ˇ
 

Víztározó Zeteváralja

Zetelaki Víztározó Zeteváralja

HOGY TALÁLSZ IDE

Zetelaki Víztározó

A Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava. A vízgyűjtő tó létrehozásával (1976-1992) a felszíni vízfolyások sokoldalú hasznosítására törekedtek: ivó- és ipari vízszolgáltatás Székelyudvarhely-Székelykeresztúr-Segesvár-Medgyes vonalán, továbbá az árvizek megfékezése és elektromos energia termelése.

            A völgyzáró gát terve még az 1970-es árvíz nagy pusztításait követően merült fel. Az 1977. évi 1. számú törvény értelmében a Nagy-Küküllő vízgyűjtő medencéjének rendezése volt az elsődleges cél. Az első próbálkozások közvetlen Zetelakától északra, Tófalva északi végénél történtek. Majd kiderült, ha a gát ide épül fel, akkor közel 40 hektárnyi, viszonylag jó minőségű mezőgazdasági terület vesz el, míg az új helyén csupán 5 ha. Ami sokkal lényegesebb, 152 paraszti gazdaság szűnt volna meg, így csak 30-at kellett elköltöztetni a gát és tó leendő területéről.

            A gát talapzatát a Dél-Görgényi havasok vulkáni vonulatának üledékes-vulkanogén összletébe mélyítették. A földgát magassága 50 méter, a Talapzat szélessége 100 méter, a gáttest hossza 520 méter (betontömítéssel, a széleken földdel döngölve), az árterületen mért szélessége 330 méter, a tó felőli padka szélessége 70 méter. A gát belseje vízzáró agyagmagot tartalmaz, ezt vastag föld- és kőréteg fedi. A gáttestbe különböző érzékelőket építettek be.

            A víztározó befogadó képessége közel 50 millió m3, melyből 14 millió m3 állandó, hasznos víztömeg, a többi az áradásokból kikerülő vízmennyiség. A munkálatok során közel 300 ember dolgozott, a gát építése 16 évet vett igénybe. A teljes víztömeg lehetővé teszi a másodpercenkénti 2 köbméter ivóvíz szolgáltatását, illetve több, mint 610 hektárnyi mezőgazdasági terület árvízvédelmét biztosítja. A tó összterülete alacsony vízálláskor 135, árvízhullámkor pedig 170 hektárnyi. A gát mögött kialakult tó méretei: hossza 2,6 km, melyből 1,4 km az egykori Nagy-Küküllő hosszában terül el. A vízfelület szélessége 400-800 méter, a két elágazásban, a Nagy-Küküllő és a Sikasszó mentén pedig 150-200 méter között váltakozik. A gát mögötti vízgyűjtő nagysága 352 km2. A gáttól a Nagy-Küküllő forrásáig mért távolság 23 km. A tó legmagasabb tszf. Vízszintje 637 m. (Vofkori László: Utazások Székelyföldön)

KAPCSOLAT

Cím: Zeteváralja

FOGLALÁS
Nincsenek kapcsolattartási adatok
Add meg az indulási helyet!

MI VAN A KÖZELBEN

MILYEN AZ IDŐJÁRÁS

Hőmérséklet most:

időjárás ma

időjárás holnap

időjárás holnapután

     Máréfalvi Turisztikai Információs Iroda

 

      Székelyföld - Hegyalja kistérség - Máréfalva 450 szám

      E-mail: satumarehr@gmail.com

       Nyitvatartás: hétköznaponként: 8:30-15:30


Munkatársak

Simó Mária

 

0732 139 261

Kapuinfo © 2012. Minden jog fenntartva.