My status
Romana ˇ
 

Poartă secuiască Satu Mare

Poartă secuiească (Monument) 1 Satu Mare

CUM AJUNGI AICI

Pe oglinda porţii scrie: Din contribuţia Dumnezeului s-a construit pe cheltuiala populaţiei satului în 21 octombrie 1858

Pe fascicul de conectare scrie: Pace pentru cel care intră, salutare pentru cel care iese.

Definiţia zice aşa: o construcţie de poartă legată, majoritatea suprafeţei e decorată cu un acoperiş mare.

Însă nu doar la Ţinutul Secuiesc întâlnim astfel de porţi construite. A rămas sub această nume doar pentru că la Ţinutul Secuiesc se găsesc cele mai multe dintre ele, exemplare cele mai ornamentate, încă e în viaţă tradiţia aşezării porţilor. Principala caracteristică a porţii este fucţia ei practică, are semne permanente a construcţiei structurale. Acestea sunt următoarele: este împărţită în două, are o intrare pentru pietoni şi una pentru atelaj, unde cel pentru pietoni este întotdeauna aşezată lângă casa, cele trei coloane a porţii sunt legate de fascicul de buiandrug, structura ei e rigidizată cu legături de subsoară. Deci are structură legată, de aceea poartă numele de poartă legată. Are acoperiş cu sau fără porumbar, şi este acoperit cu şindrilă dantelată. Porţile de deschidere sunt scândurate sau în partea inferioară cu scândură, iar partea superioară cu şipcă.

Porţile din regiunea Odorhei sunt mai bogat ornamentate decât cele din trei scaune sau decât porţile din Ciuc, acest semn se diferă de ele. Alături de aceasta poate fi ornamentată cu coloane, ornamentat cu butuc convex şi cu ornamentare floral-gravată.

Cea mai simplă poartă este poarta legată fără ornament. Valoarea ei artistică e dată de dulgherie. Structura este aceeaşi ca şi poartei secuieşti sculptată, doar că suprafaţa ei nu-i acoperită cu motive. Oglinda poartei este instalată simplu sau este gridat. Lipseşte şi porumbarul. Pe poartă scrie numai numele proprietarului constructor şi data. Pe legătura de subsoară apare o rozetă simplă.

O altă variantă a porţilor secuieşti în sat alcătuiesc porţile gravate parţial. Structura este identică cu precedenta, suprafaţa ei e acoperită cu motive florale gravate, care sunt şi vopsite. Acestea şi în simplitatea lor pot fi considerate capodopere.

Cele mai frecvente sunt porţile gravate decorate cu cârceli convexe. Cele mai ornamentate şi cele mai colorate porţi secuieşti găsim în localităţile dintre Odorheiu-Secuiesc-Vlăhiţa. 

CONTACT

Adresă: Str. Principală, Nr. 178

REZERVARE
Nu sunt opţiuni de contactare disponibile
Întroduce adresa ta de pornire!

CE GĂSEŞTI ÎN APROPRIERE

CUM E VREMEA

Temperatura acum:

vremea azi

vremea mâine

vremea poimâine

      Centrul de Informare Turistică

 

       Ţinutul Secuiesc - Microregiunea Hegyalja  - Satu Mare 450  

        E-mail: satumarehr@gmail.com

       Program: în cursul sâptămânii8:00-18:00


Echipă

Sim Mria


0732 139 261

Fancsali Hajnalka

     Agent turistic


      0732 139 261

Kapuinfo © 2012. Toate drepturile rezervate