© 2007 - 2021 tourist-informator.info. all rights reserved
KERESÉS bővített keresés Foglalás
uncover map ▼

Zetelaki Víztározó Zeteváralja (Zetea Subcetate)
Ajánlott objektum


Víztározó Zeteváralja (Zetea Subcetate)
Zetelaki Víztározó Zeteváralja (Zetea Subcetate)

Zeteváralja (Zetea Subcetate)

46.471495, 25.409798

mutasd a telefonszámot

   ̶

http://

3.1 km

28.3 km

43.0 km

Miért különleges  Zetelaki Víztározó Zeteváralja (Zetea Subcetate):
+ utazástervezőbe
Jelenleg látogatható
0:00 - 24:00
Program

Általános bemutató - Zetelaki Víztározó Zeteváralja (Zetea Subcetate)

Zetelaki Víztározó

A Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava. A vízgyűjtő tó létrehozásával (1976-1992) a felszíni vízfolyások sokoldalú hasznosítására törekedtek: ivó- és ipari vízszolgáltatás Székelyudvarhely-Székelykeresztúr-Segesvár-Medgyes vonalán, továbbá az árvizek megfékezése és elektromos energia termelése.

            A völgyzáró gát terve még az 1970-es árvíz nagy pusztításait követően merült fel. Az 1977. évi 1. számú törvény értelmében a Nagy-Küküllő vízgyűjtő medencéjének rendezése volt az elsődleges cél. Az első próbálkozások közvetlen Zetelakától északra, Tófalva északi végénél történtek. Majd kiderült, ha a gát ide épül fel, akkor közel 40 hektárnyi, viszonylag jó minőségű mezőgazdasági terület vesz el, míg az új helyén csupán 5 ha. Ami sokkal lényegesebb, 152 paraszti gazdaság szűnt volna meg, így csak 30-at kellett elköltöztetni a gát és tó leendő területéről.

            A gát talapzatát a Dél-Görgényi havasok vulkáni vonulatának üledékes-vulkanogén összletébe mélyítették. A földgát magassága 50 méter, a Talapzat szélessége 100 méter, a gáttest hossza 520 méter (betontömítéssel, a széleken földdel döngölve), az árterületen mért szélessége 330 méter, a tó felőli padka szélessége 70 méter. A gát belseje vízzáró agyagmagot tartalmaz, ezt vastag föld- és kőréteg fedi. A gáttestbe különböző érzékelőket építettek be.

            A víztározó befogadó képessége közel 50 millió m3, melyből 14 millió m3 állandó, hasznos víztömeg, a többi az áradásokból kikerülő vízmennyiség. A munkálatok során közel 300 ember dolgozott, a gát építése 16 évet vett igénybe. A teljes víztömeg lehetővé teszi a másodpercenkénti 2 köbméter ivóvíz szolgáltatását, illetve több, mint 610 hektárnyi mezőgazdasági terület árvízvédelmét biztosítja. A tó összterülete alacsony vízálláskor 135, árvízhullámkor pedig 170 hektárnyi. A gát mögött kialakult tó méretei: hossza 2,6 km, melyből 1,4 km az egykori Nagy-Küküllő hosszában terül el. A vízfelület szélessége 400-800 méter, a két elágazásban, a Nagy-Küküllő és a Sikasszó mentén pedig 150-200 méter között váltakozik. A gát mögötti vízgyűjtő nagysága 352 km2. A gáttól a Nagy-Küküllő forrásáig mért távolság 23 km. A tó legmagasabb tszf. Vízszintje 637 m. (Vofkori László: Utazások Székelyföldön)

what's nearby
Keresés a vonzáskörzetben
  • szálláshelyek
  • gasztronómia
  • szolgáltatások
  • látnivalók
  • események
city info

UTAZÓK VÉLEMÉNYE Zetelaki Víztározó

Itt volt: 1 Te voltál már itt?
Szeretne visszatérni ide: 1 Szeretnél visszatérni ide?
Szeretne eljutni ide: 1 Szeretnél eljutni ide?
A hely tetszik: 1 Neked tetszik ez a hely?
NEGATíV VÉLEMÉNYEK (0) POZITíV VÉLEMÉNYEK (0) TURISTÁK KÉPEI
Nincsenek hozzászólások.

Légy te az első aki megosztja véleményét másokkal.
98.0%
Szavazott 1 személy
Szavazásod: -
Vélemények cseréje segíti a helyes döntéshozást. Véleményezd te is
Új vélemény + fotók hozzáadása
Új hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Ha korábban regisztráltál már oldalunkon, akkor lépjél be, ha nem, akkor pár perc alatt regisztrálhatod magad.
lorem ipsum

loading ...